Germania a vândut astăzi obligaţiuni guvernamentale cu dobânzi negative pentru prima dată în istorie, consolidând statutul titlurilor germane ca „refugiu“ pe timp de criză. Astfel, randamentul mediu al bonurilor de trezorerie cu scadenţa la şase luni a fost -0,0122%. Randamentele negative arată că investitorii sunt atât de temători faţă de potenţialele pierderi încât sunt dispuşi să plătească dobânzi doar pentru a-şi proteja banii.
Criza euro continuă să-i sperie pe investitori, care îşi ţin banii în obligaţiuni guvernamentale germane, preferând siguranţa oferită de acestea în ciuda randamentelor negative.
Astfel, Germania se alătură Elveţiei, Olandei şi Danemarcei, acestea fiind singurele state europene care s-au împrumutat la dobânzi negative, potrivit „The Wall Street Journal“. Practic, randamentele negative arată că investitorii sunt atât de temători faţă de potenţialele pierderi încât sunt dispuşi să plătească dobânzi doar pentru a-şi proteja banii, notează publicaţia de business.
Bundesbank, banca centrală a Germaniei, care se ocupă de licitaţiile de obligaţiuni de stat, a vândut titluri în valoare de 3,9 miliarde de euro, cu scadenţa la şase luni, la un randament mediu de -0,0122%, în scădere de la randamentul de 0,0005%, acceptat de investitori la o licitaţie similară de obligaţiuni, care a avut loc la 5 decembrie.
CITEŞTE ŞI:
Germania, motivul din spatele izbucnirii crizei euro?
Germania, cea mai mare economie din UE, pândită de recesiune
„Randamentele negative reflectă cotaţiile din piaţa secundară, indicând o cerere puternică pentru titluri germane, care sunt considerate cel mai sigur activ în actuala situaţie de incertitudine ridicată“, explică Giuseppe Maraffino, strateg la Barclays Capital.
Pe piaţa secundară, randamentele pentru obligaţiunile germane cu scadenţa la un an au de