David Cameron, premierul Marii Britanii, a lăsat o portiță deschisă care să permită țării sale să contribuie cu miliarde de lire la Fondul Monetar Internațional, sprijinind, astfel, indirect, fondurile de urgență europene. Acest lucru va înfuria, probabil, aripa eurosceptică din sânul partidului Conservator de guvernământ.
Acțiunea premierului britanic va fi binevenită pe continent, dar va întâmpina o opoziție puternică în Camera Comunelor. Ultima dată când David Cameron a cerut permisiunea parlamentarilor de a crește contribuțiile Marii Britanii la FMI, 30 de parlamentari din propriul său partid s-au alăturat opoziției laburiste în a vota împotrivă, consideră publicația financiară „Financial Times”.
Guvernul Camerun susține că nicio decizie nu a fost luată de a crește contribuțiile Marii Britanii peste cele 10 miliarde de lire aprobate de către votul amintit, care a avut loc în luna iulie a anului trecut. Cu toate acestea, surse din interiorul guvernului susțin că acest lucru s-ar putea schimba dacă Japonia și alți contributori principali precum China și Brazilia ar decide să-și majoreze contribuțiile pentru a ajuta instituția financiară să soluționeze criza zonei euro. „Lucrurile s-ar putea tensiona la întâlnirea miniștrilor de finanțe G20 de luna viitoare”, a declarat o sursă anonimă.
Presiune din partea țărilor euro
Marea Britanie se află, deja, sub presiune din partea țărilor membre uniunii monetare să-și majoreze contribuțiile la FMI cu peste 30 de miliarde de euro, ca parte a unui pachet european de noi resurse financiare.
Țările membre uniunii monetare au căzut de acord asupra unei contribuții de 150 de miliarde de euro, dar Guvernul Cameron a refuzat să se alăture acestui proiect. Cu toate acestea, primul ministru a lăsat deschisă posiblitatea ca Marea Britanie să se implice mai mult, ca parte a unui efort glo