"European" a devenit un fel de înjurătură în campania electorală din SUA. Candidaţii republicani se acuză unii pe ceilalţi că sunt prea "europeni". Bătrânul Continent e cel mai convenabil sac de box din actuala campanie din SUA: e socialist, o ameninţare pentru economia global şi o ameninţare pentru caracterul creştin al Americii.
În campania electorală din SUA - prima ei fază, alegerile primare ale republicanilor - a apărut şi primul "duşman extern": Europa. Mai nou, candidaţii republicani au început să se acuze unii pe ceilalţi că sunt "prea europeni", scrie "Der Spiegel". Favoritul (pentru moment) la nominalizarea republicană, Mitt Romney, l-a acuzat pe preşedintele Obama, în cadrul unui dezbateri de acum două zile, că "intenţionează să transforme SUA într-un stat asistat social, de tip european". Iar la un meeting din New Hamshire, unde va avea loc mâine un vot important pentru alegerile primare, acelaşi Mitt Romney a declarat: "Nu cred în Europa. Cred în America". "Nu cred că Europa funcţionează pentru Europa. Şi ştiu că nu va funcţiona aici", insistă Romney.
Într-un an electoral în care discursul obişnuit a fost într-o mare măsură umbrit de ameninţările pe care problemele economiei europene le-ar putea avea asupra Americii şi ce ar putea declanşa o eventuală prăbuşire a euro, Romney se foloseşte de discursul anti-european ori de câte ori i se iveşte ocazia. Şi nu e singurul. Europa a devenit calul de bătaie al întregii tabere republicane.
Portrete tip "duşman extern" făcute Europei nu sunt o noutate pentru campaniile electorale din SUA. Dintotdeauna candidaţii republicani şi-au acuzat rivalii democraţi că sunt prea legaţi de Europa. În 2004, când George W. Bush îl înfrunta pe John Kerry, Europa a avut de asemenea dată ca exemplu de "aşa nu", în principal deoarece Franţa şi Germania refuzaseră să sprijine invazia americană în Irak. Deoarece demo