Numărul mare al tinerilor britanici şomeri are legătură cu imigraţia provenită din estul Europei, potrivit unui raport al organizaţiei “Migrationwatch UK”, citat de BBC.
“Ar fi o coincidenţă remarcabilă dacă nu ar exista nicio legătură" între cele două fenomene, se spune în raportul “Migrationwatch UK”, după compararea evoluţiei şomajului şi a migraţiei, din 2004 încoace.
Marea Britanie avea, în 2004, 575.000 de şomeri tineri. Numărul lor a ajuns, în al treilea trimestru din 2011, la peste un milion.
În paralel, spune raportul, numărul migranţilor veniţi din statele intrate în Uniune în 2004 (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania) a crescut cu aproximativ 600.000, în acelaşi interval de timp.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, numărul tinerilor şomeri în Marea Britanie a crescut de la 575.000 în primul trimestru din 2004 la 1.016.000 în al treilea trimestru din 2011. În aceeaşi perioadă, numărul lucrătorilor din ţările A8 care au aderat la UE în 2004 a crescut cu 600.000.
Imigranţii din estul Europei "au tendinţa să fie în mod disproporţionat tineri, educaţi, pregătiţi să muncească pe salarii mici şi dispuşi să muncească din greu", a declarat Sir Andrew Green, preşedintele Migrationwatch UK.
Concluziile raportului au fost atacate de mai mulţi specialişti. Printre alţii, Matt Cavanagh, director asocial al Institutului de cercetare pentru politici publice (IPPR) şi specialist în probleme de migraţie, a declarat pentru BBC că raportul este "doar o presupunere, prezentată în mod eronat drept o cercetare". "Să încerci să faci ca problema şomajului în rândul tinerilor să arate ca fiind generată doar sau în cea mai mare parte de imigraţie... este o eroare profundă şi iresponsabilă", a declarat el.
Liderii UE atrăgeau de curând atenţia că statele trebuie să se concentreze în mod