Murele, orezul negru şi soia neagră conţin un tip de antioxidanţi foarte eficienţi în prevenţia diabetului, bolilor de inimă şi cancerului, spun nutriţioniştii.
Legumele de culoare verde sunt renumite pentru proprietăţile lor puternic antioxidante. Însă nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu le ocolim nici pe cele negre, pentru că şi acestea aduc beneficii pentru sănătate, mai multe chiar decât celelalte. „Vegetalele şi cerealele de culoare neagră conţin mai mulţi antioxidanţi decât cele de culoare mai deschisă, datorită conţinutului mai mare de pigmenţi", spune Cy Lee, profesor de chimie alimentară la Universitatea Cornell, din New York. Pigmenţii conţinuţi de acestea se numesc antocianine. Potrivit studiilor care au urmărit efectele antocianinelor asupra sănătăţii, aceste substanţe pot reduce semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta diabet, afecţiuni cardiovasculare şi chiar cancer. Iată care sunt vegetalele şi cerealele negre cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi:
Murele. Datorită concentraţiei foarte ridicate de antioxidanţi, aceste fructe previn declinul mintal la vârsta a treia, potrivit unui studiu publicat recent de specialiştii Centrului de Cercetare Geriatrică din Boston, SUA. În plus, murele sunt foarte bogate în fibre. O ceaşcă de fructe conţine 8 grame de fibre din cele 25 de grame recomandate zilnic. Poţi opta în acest sezon fie pentru fructele uscate, fie pentru siropul de afine. Pe ambele le găseşti în magazinele cu profil naturist.
Orezul negru. În China antică, doar împăratul şi nobilii aveau voie să consume acest tip de orez, considerat pe atunci o delicatesă, pentru că se procura greu. Mult mai târziu, avea să se descopere faptul că orezul negru are şi proprietăţi nutriţionale deosebite, datorită antocianinelor din compoziţie.
Soia neagră. Un studiu publicat la sfârşitul anului trecut de o echipă de cercetăto