Analiştii susţin că, în acest an, declinul pieţei imobiliare va fi unul temperat, asta în cazul în care la nivel global nu va exista un derapaj economic sever.
Preţurile actuale ale apartamentelor s-au înjumătăţit faţă de valorile înregistrate în perioada de boom (2006-2008), iar în acest an specialiştii din domeniu se aşteaptă ca tendinţa de scădere să continue.
„Evoluţia preţurilor din 2012 va fi asemănătoare cu cea din 2011. Vorbim de o scădere cu o singură cifră, sub 10%. Va fi practic o prelungire a situaţiei din 2011. Acesta este scenariul, în condiţiile în care nu se va întâmpla nimic rău. Dar dacă va avea loc un derapaj economic, situaţia va fi mai dificilă decât cea descrisă anterior. Va avea loc scăderea creditării", a declarat, pentru „Adevărul", Radu Zilişteanu, analist imobiliar.
La rândul său, analistul financiar Ilie Şerbănescu a spus că nu poate vorbi încă de stabilitate în imobiliare, deoarece mai este loc pentru scăderea preţurilor. Anul acesta, costurile de achiziţie a locuinţelor vor continua să scadă, deoarece finanţarea se obţine încă dificil, drept urmare cererea solvabilă a ajuns la un nivel destul de scăzut. Singurele tranzacţii care au loc sunt cele realizate prin programul „Prima Casă".
„Pe segmentul mass-market, cererea a rămas relativ constantă, tranzacţiile fiind impulsionate de continuarea programului «Prima Casă», care se va desfăşura şi pe parcursul lui 2012. Preţurile au continuat să fie aliniate în jurul baremelor stabilite prin acest program, involuţiile sau evoluţiile din 2011 fiind date de factorii specifici anumitor zone", a explicat Alexandru Pricop, managing partner în cadrul companiei imobiliare Coldwell Banker România.
Ce preţuri găsim în piaţă
În prezent, în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor vechi, o garsonieră în cartierul Militari din Bucureşti poate fi cumpărată cu 30.000 de