EVALUARE Bucureştiul se află printre primele locuri la distracţie, dar stă rău în ierarhiile cu privire la poluare şi infrastructură
Calitatea universităţilor, poluarea, mediul afacerilor, proporţia studenţilor şi numărul cartierelor pline de viaţă sunt criterii după care şi capitala României intră în topurile internaţionale. Fruntaşi suntem însă doar la capitolul distracţie. Astfel, cel mai recent studiu cu privire la cât de „cool” este o capitală, Bucureştiul s-a clasat pe locul al doilea.
Un alt top, realizat de cotidianul britanic The Telegraph, arată că oraşul de pe Dâmboviţa este mai atractiv pentru investitorii imobiliari decât Viena, Bruxelles, Praga sau Paris. Motivele precizate sunt costurile reduse ale tranzacţiilor şi economia post-tranziţie solidă. Astfel, Bucureştiul este destinaţia nu doar a petrecăreţilor, ci şi a oamenilor de afaceri.
Pe de altă parte, randamentul moderat spre scăzut al chiriilor, taxarea ridicată a veniturilor din închiriere şi tendinţa de a proteja chiriaşii reprezintă dezavantaje pentru capitala României.
Bucureştiul, mai periculos decât New York-ul
Peste 200 de oraşe au fost incluse într-un top făcut la nivel global de compania multinaţională de consultanţă în resurse umane Mercer, în noiembrie 2011. Studiul urmăreşte două puncte principale după care clasifică peste 221 de oraşe din toată lumea: calitatea vieţii şi nivelul de siguranţă personală din fiecare oraş.
Criteriile pentru a stabili calitatea vieţii implică atât mediul politic, economic, socio-cultural cât şi sistemul de educaţie, de sănătate şi serviciile publice. Bucureştenii au o viaţă mai bună decât vecinii bulgari, Capitala fiind cu trei locuri în faţa Sofiei în clasament, pe locul 107, dar declasată de Tel Aviv (99). Potrivit celor de la Mercer, calitatea vieţii din Viena este cea mai bună, pe locul