Ungaria ar putea fi prima ţară din UE pentru care Comisia Europeană va cere suspendarea plăţilor pentru fondurile de coeziune. Budapesta ar putea pierde cel puţin 1,7 miliarde de euro - sumă estimată pentru 2013 - ceea ce ar determina compromiterea unor investiţii totale de 4 miliarde din cauza deficitului bugetar.
Rezultatele evaluării de către CE a primului „lot" de cinci ţări cu probleme privind deficitul bugetar, după aplicarea regulilor pachetului de legi privind guvernanţa economică care a intrat în vigoare la mijlocul lui decembrie, au adus ieri şi primele avertismente pentru un stat UE.
Belgia, Cipru, Malta şi Polonia au luat măsuri eficiente ca reacţie a recomandărilor. Din păcate nu acelaşi lucru l-a făcut Ungaria a anunţat ieri vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn. Malta a adoptat bugetul pentru 2012 şi a revizuit alocările de cheltuieli în ianuarie, astfel încât deficitul său să fie sub 3% anul acesta şi anul următor. Cipru are două pachete legislative de consolidare pe care le-a adăugat la bugetul din 2012 înainte de Crăciun. Cu aceste decizii, Cipru şi-a redus deficitul de la 5% la 2,7%. Noul guvern al Belgiei a prezentat, înainte de Sărbători, bugetul pe anul acesta, iar vineri a luat decizia de a îngheţa anumite linii bugetare astfel că este posibil să-şi atingă obiectivul de deficit. Polonia a luat după previziunile de toamnă ale CE măsuri de consolidare.
Măsuri insuficiente
„Ungaria a luat măsuri, din păcate insuficiente, pentru a corecta durabil şi credibil deficitul. Termenul său limită era iulie 2012, după ce în 2009 Consiliul European a cerut Ungariei să-şi corecteze deficitul în mod durabil", a spus Rehn.
Transferul fondului de pensii private obligatorii - practic toate contribuţiile populaţiei la stat - a redus deficitul, dar Comisia Europeană consideră, aşa cum au avertizat analiştii,