Zahărul, ouăle, făina şi mălaiul s-au scumpit semnificativ anul trecut, alături de energia termică şi biletele CFR, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), însă per total, România a înregistrat cea mai mică inflaţie din ultimii 20 de ani, ca efect al recoltei-record înregistrate în 2011.
Unele produse de bază au avut majorări puternice, cum ar fi zahărul (+18,65%) sau ouăle (+15,37%), iar majorări de peste 5% ale preţurilor s-au mai consemnat în 2011 şi la alte alimente: făină (8,1%), mălai (6,16%), lapte de vacă şi ulei (5,5%) şi pâine (5,1%). Per total însă, mărfurile alimentare au avut în medie scumpiri de sub un punct procentual (0,95%), în timp ce preţurile au crescut cu 4,45% la mărfurile nealimentare şi 4,23% la servicii. De asemenea, sectorul energetic a adus scumpiri mari atât în zona carburanţilor, dar şi la curent electric şi căldura livrată în sistem centralizat. Astfel, tarifele la energia termică au adus cele importante scumpiri de anul trecut, fiind mai mari în medie cu 24,8% faţă de decembrie 2010, din cauza eliminării unei părţi a subvenţiilor, fiind urmate de biletele CFR, al căror preţ a crescut cu 19,68%. Majorări ample şi cu efect semnificativ în consumul populaţiei s-au mai înregistrat anul trecut la combustibili (8,37%), tutun (6,5%) şi energie electrică (6%).
Cu toate acestea, pentru prima dată în ultimii cinci ani, rata inflaţiei a coborât în intervalul ţintit de Banca Naţională a României (BNR), stabilit la 2%-4% pentru 2011.
Contrar evoluţiei anuale, mărfurile alimentare au avut în decembrie cea mai mare creştere de preţuri, de 0,4%, fiind urmate de servicii, cu 0,3%, şi mărfuri nealimentare, cu 0,1%. În luna decembrie, cel mai mult au urcat preţurile la ouă (10,37%), urmate de legume şi conserve din legume (2,25%). Acestea au însă o componentă sezonieră puternică, iar