Spania a vândut obligațiuni cu scadența în 2015 și 2016, inclusiv o nouă obligațiune cu scadența în trei ani, în valoare de 9,98 de miliarde de euro, aproape dublul țintei propuse de 5 miliarde de euro. La rândul lor, costurile de împrumut ale Italiei au scăzut la jumătate.
Cererea pentru noua obligațiune cu scadența în trei ani a fost de 1,8 ori mai mare decât oferta, în comparație cu o ofertă de acoperire de 2,7 ultima oară când obligațiuni cu o maturitate similară au fost vândute pe 1 decembrie, conform informațiilor publicate de Banca Spaniei, citate de agenția de știri Bloomberg.
Dobânda pentru noua obligațiune, cu scadența în iulie 2015, a fost de 3,384%, comparat cu 5,187 cât au înregistrat obligațiunile cu scadența în aprilie 2015, vândute la licitația din decembrie.
Costurile de finanțare ale Italiei s-au redus la jumătate
Italia a plătit mai puțin de jumătate din costurile de împrumut comparate cu cele de la licitația de acum o lună, pentru a vinde obligațiuni cu scadența într-un an, la prima licitație de acest gen din 2012, fapt care scoate în evidență susținerea continuă pentru gestionarea datoriei pe termen scurt din partea lichidităților injectate pe piață de către Banca Centrală Europeană, arată CNBC.
Dobânda pentru obligațiunile italiene cu scadența în 12 luni a scăzut la 2,735% de la aproape 6% înregistrat la ultima licitație de obligațiuni de acest tip care a avut loc la mijlocul lui decembrie. Această dobândă este cea mai scăzută din iunie 2011.
Italia a reușit să vândă obligațiuni cu scadența în 12 luni în valoare de 8,5 miliarde de euro și obligațiuni cu scadența la sfârșitul lui mai în valoare de 3,5 miliarde de euro.
Diferența dintre dobânzile italiene și cele germane a scăzut sub 500 de puncte de bază pentru prima oară în acest an.