În spatele liderilor USL se organizează mari industriaşi autohtoni, patronii patrioţi care-l compătimesc pe Ioan Niculae şi alţi capitalişti câştigători în cursa tranziţiei autohtone, marginalizaţi, nemulţumiţi şi dornici să-şi ia revanşa.
Preşedintele socialiştilor, Victor Ponta, şi liderul liberalilor, Crin Antonescu, sunt susţinuţi financiar şi doctrinar de perdanţii regimului Băsescu: de cei care şi-au văzut aruncate în aer afacerile pe care le făceau cu statul, de cei care şi-au pierdut influenţa în politica la vârf, de sponsorii interesaţi să-şi recupereze investiţia politică imediat ce competitorii lor au câştigat cursa. Modelul lui Ioan Niculae, miliardarul care cumpăra cel mai ieftin gaz de pe piaţa românească pentru întreprinderile sale şi care i-ar fi dat un milion de euro în campania pentru prezidenţialele din 2009 lui Mircea Geoană pentru ca în schimb să-şi poată numi propriii oameni la conducerea Ministerului Economiei, va fi multiplicat anul acesta de mulţi oameni de afaceri care în absenţa relaţiilor cu statul sunt neajutoraţi.
Fără să-l fi citit neapărat pe John Kenneth Galbratih, economistul care aşază la temelia puterii controlul resurselor, strategii din umbră ai USL, ascunşi în spatele cuplului Ponta&Antonescu, urmăresc acest obiectiv cu tenacitate şi speranţă, cum au făcut-o şi în 2009, când l-au plimbat pe Mircea Geoană la Moscova pentru a fi siguri că-şi vor adjudeca partea leului. Cei doi lideri, destul de odihniţi şi relaxaţi pentru nişte politicieni aflaţi în faţa unei campanii electorale dure şi hotărâtoare, se lasă în voia clienţilor lor, deveniţi prin natura împrejurărilor tacticieni de forţă pentru PSD şi PNL.
Ponta&Antonescu sunt, cu sau fără voia lor, paravan pentru toţi cei care se înghesuie să pună mâna pe resurse într-o eventuală guvernare USL.
În spatele celor doi, Dan Voiculescu