România a reuşit să cheltuie, la sfârşitul lui 2011, doar 5,5% - rata de aborbţie reală - din suma totală alocată de UE pentru perioada 2007-2013, potrivit ultimului raportul al Ministerului Afacerilor Europene.
Programul Operaţional Regional are în continuare cele mai bune rezultate, cu o rată de absorbţie reală - de 11,73 %, iar cel mai puţin performant a fost Programul Operaţional Sectorial Mediu unde doar 2,2% din banii UE au fost folosiţi. Vezi detalii aici
Potrivit angajamentului anunţat de Ministerul Afacerilor Europene, în 2012, autorităţile române şi-au propus, prin proiectul de buget, să atragă fonduri UE de şase miliarde de euro, din care 2,5 miliarde de euro pe agricultură şi dezvoltare rurală şi alte 3,5-3,6 miliarde de euro pe fonduri structurale şi de coeziune.
2012: Trebuie să cheltuim într-un an de trei ori mai mult decât în ultimii cinci
Obiectivul propus este ca rata de absorbţie a României, cea mai scăzută din UE să fie, la finele lui 2012, de cel puţin 20 de procente. Fondurile pe care România le are la dispoziţie pentru perioada 2007-2013 în domeniul fondurilor structurale şi de coeziune sunt de 83 de miliarde de lei (aproximativ 18, 2 miliarde de euro). Până în noiembrie, prin proiectele depuse s-au cerut fonduri de aproape 240 de miliarde de lei, dar au fost aprobată doar aproximativ o cincime.
Lista priorităţilor cu finanţare de 95% de la UE
Anul următor, România mai are câteva cărţi importante de jucat pe fonduri structurale. În primul rând, va putea beneficia de cofinanţarea suplimentată a Comisiei Europene prin aşa-numitul „Plan Marshall" prin care va beneficia de 95% sprijin financiar din partea UE, urmând ca bugetul de stat să suporte doar o cotă de 5% faţă de 15 procente, cât trebuie să pună de regulă.
Negocierile pentru banii de după 2014
Un alt moment important al lui 2012 este