Apariţia unui cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter în acest an este puţin probabilă. Există însă șanse mari ca un cutremur de 5-6 grade să se producă în zona Vrancei, a declarat astăzi preşedintele Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Mircea Radulian, pentru Agerpres.
„Când abordăm acest subiect (previzionarea cutremurelor - n.r.) trebuie să fim atenţi că ne referim la predicţii, la prognoze, care au caracter statistic. Spunem că există o probabilitate, se poate produce, dar la fel de bine pe poate să nu se producă. Pentru zona Vrancea, care este cea mai critică zonă seismică din România, nu ne aşteptăm la ceva deosebit în particular pentru 2012. Dar trebuie să se înţeleagă că acest lucru înseamnă că este puţin probabilă apariţia unui cutremur cu magnitudinea peste 7. Zona Vrancea are o activitate cu o anumită rată şi distribuţie a cutremurelor, nu putem spune că nu ne aşteptăm la nimic, mai ales la cutremurele mici şi moderate", a afirmat cercetătorul ştiinţific Mircea Radulian, citat de Agerpres.
Specialistul a mai precizat că în zona Vrancea este destul de posibil să se producă un cutremur cu magnitudinea între 5 şi 6 grade.
„Pentru zona Vrancea, este destul de posibil să apară şi un cutremur cu o magnitudine între 5 şi 6 grade, sau în jur de 5 grade. Aceste cutremure apar cu o anumită frecvenţă la 2-5 ani. Dar nici acest lucru nu e sigur. Dacă vorbim de un cutremur de 7 grade, teoretic vorbind, poate apărea. Probabilitatea este totuşi mică şi nu mă aştept să apară în 2012 şi nu este cazul să se creeze panică inutilă. La fel am fi spus şi anul trecut. Cutremurele nu apar regulat, la 20 - 30 de ani. Ele pot apărea grupat la intervale mai mici de timp sau la intervale mai mari. Toate datele de până acum sunt insuficiente pentru a determina apariţia unui cutremur. Neştiind foarte bine ce se întâmplă, este dificil