Miercuri, în cadrul celei de-a 219-a întâlniri a Societății Astronomice Americane, din Austin, Texas, s-a anunțat că în urmă cu cinci ani astronomii au detectat în spațiu un obiect enigmatic, care ar putea fi o planetă străină asemănătoare cu Saturn, prima astfel de lume descoperită în afara sistemului nostru solar.
Descoperirea a fost făcută, printre altele, cu ajutorul Observatorului Inter-American Cerro Tololo, din Chile, în timpul studierii unei eclipse cu intermitențe a unei stele sferice din asociația stelară Scorpius-Centaurus. Această stea (cunoscută ca 1SWASP J140747.93-394542.6) a prezentat schimbări dramatice de intensitate luminoasă pe parcursul unei perioade de 54 de zile de observare, în 2007, sugerând posibilitatea eclipsării de un corp astral care o orbitează.
Potrivit co-autorului studiului Eric Mamajek, corpul cu pricina, un fel de disc circumstelar, este, cel mai probabil, un sistem din inele de praf care orbitează un companion mai mic - practic, un fel de Saturn de dimensiuni sporite. Din calculele specialiștilor, orice ar eclipsa steaua cu o masă similară ca a Soarelui, dar cu o vârstă de numai 16 milioane de ani, se află relativ aproape de ea, cam la 1,7 unități astronomice (u.a.= distanța Pământ-Soare = ~150.000.000 km).
Dacă un obiect sferic simplu ar fi trecut prin dreptul stelei, intensitatea luminii ei s-ar fi micșorat treptat și ar fi atins un punct minim înaite să înceapă o creștere graduală. În schimb, astronomii au putut observa o eclipsă prelungă și complexă, cu „aprinderi" și cu „stingeri" semnificative. În cele mai întunecate momente ale eclipsei, cel puțin 95% din lumina stelară era blocată de praf.
CITIŢI CONTINUAREA PE SITE-UL REVISTEI ŞTIINŢĂ ŞI TEHNICĂ