În anotimpul rece, pielea arată mai îmbătrânită cu aproximativ cinci ani, a demonstrat un studiu ştiinţific realizat în Marea Britanie, pe un eşantion de 5.000 de femei.
Frigul produce contractarea vaselor sangvine, de aceea circulaţia sângelui se face mai greu, iar epiderma nu mai este suficient hrănită. Efectele se simt imediat, pentru că nivelul de grăsimi produse de piele este diminuat şi hidratarea nu se mai face în condiţii optime. Mai mult, procesul de reînnoire celulară are de suferit, fapt care duce la pierderea tonusului şi a supleţii tegumentului. Ca urmare, devine opac şi îşi pierde strălucirea.
La toate acestea se adaugă şi deficitul de vitamina D şi de serotonină, substanţe care se sintetizează mai greu iarna din cauza expunerii insuficiente la razele ultraviolete şi la lumină. Carenţa de vitamina D conduce şi ea la uscarea pielii, iar lipsa serotoninei accentuează aspectul obosit şi devitalizat.
Hidratarea corectă, măsură de protecţie
Deshidratarea tenului este favorizată şi de căldura, şi de aerul uscat din interior, iar trecerea bruscă la frigul şi vântul de afară implică un mare efort de acomodare din partea pielii.
„Aceste schimbări sunt percepute de piele ca o formă de agresiune şi toate tipurile de ten sunt afectate, dar cel mai mult suferă persoanele cu pielea uscată, cele care au tenul sensibil şi copiii care au dermatită atopică", explică medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Potrivit specialistei, ajutăm pielea să lupte cu frigul prin hidratare corectă, în primul rând. Acest lucru se face cu produse hidratante şi nutritive speciale, dar şi prin consumul a doi litri de apă pe zi.
„Pentru tenul normal se recomandă folosirea unei creme hidratante cu apă termală. Pentru tenul gras, pe lângă produsul de hidratare, alegeţi şi o loţiune tonică astringentă fără alcool,