Frecvenţa acestei boli s-a dublat în România în ultimele două decenii, iar cauza este în mare parte dieta occidentală, săracă în fibre şi bogată în grăsimi.
În topul celor mai frecvente forme de cancer, cel colorectal se situează pe locul al treilea, atât în rândul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor. Bagajul genetic ne influenţează riscul de a dezvolta boala. La fel şi vârsta. Peste 90% din aceste cancere apar după 50 de ani.
Pe lângă aceşti factori de risc, există alţii care ţin de stilul nostru de viaţă şi care pot fi modificaţi.
Aportul redus de fibre
Dintre factorii de stil de viaţă care ne influenţează riscul de boală, dieta joacă un rol major. „În ultimii 15-20 de ani, incidenţa cancerului de colon s-a dublat în România, în mare parte pentru că şi la noi a pătruns dieta occidentală, bogată în grăsimi şi săracă în fibre alimentare", spune prof. dr. Carol Stanciu, medic primar gastroenterolog la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi.
Fibrele accelerează tranzitul intestinal, ceea ce reduce timpul de contact al substanţelor toxice cu pereţii intestinali. Un factor de risc pentru cancerul colorectal este şi carnea roşie (porc, vită, oaie). Grăsimile saturate conţinute de ea perturbă echilibrul hormonal, iar mecanismul apariţiei cancerului colorectal este unul hormonal.
Şi persoanele care au un indice de masă corporală (raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii) de 30 sau mai mare sunt mai expuse riscului de cancer colorectal. Leptina, un hormon secretat de ţesutul gras, poate favoriza formarea celulelor canceroase. De altfel, „epidemia" de obezitate este motivul pentru care se preconizează că frecvenţa cancerului colorectal va creşte cu circa 50% în următorii 30 de ani.
Fumatul şi alcoolul
Substanţele toxice din fumul de ţigară favorizează apariţia celulelor canceroase în