Economia Chinei a crescut cu ritmul cel mai lent în ultimii doi ani și jumătate, în ultimul trimestru al anului trecut și pare să se îndrepte către o ameliorare și mai puternică în următoarele luni pe măsură ce exporturile scad iar piața imobiliară se răcește.
Creșterea economică în al patrulea trimestru față de perioada corespondentă din anul precedent a fost de 8,9%, puțin mai mare decât prognoza economiștilor intervievați de agenția de știri Reuters de doar 8,7%. Această creștere ar putea oferi motive suplimentare guvernului de la Beijing să relaxeze politica monetară în principal prin reducerea rezervelor obligatorii de capital pe care băncile importante trebuie să le dețină, anunță CNBC.
Informațiile publicate marți s-ar putea să nu-i satisfacă pe investitori, aceștia așteptându-se fie la cifre mult mai mici care să ofere un motiv puternic pentru relaxarea polticilor economice și monetare, sau suficient de mari cât să-i convingă de faptul că economia Chinei nu se va răci.
„Ameliorarea nu este înspăimântătoare, deci nu vom avea politici majore de relaxare economică și monetară”, a declarat Kevin Lai, economist la Daiwa, a doua principală companie de brokeraj după Nomura.
Impact negativ pentru economia globală
Deși economiștii se așteaptă ca creșterea economică a Chinei în 2012 să fie cea mai slabă din ultimul deceniu, o răcire mai pronunțată ar afecta negativ creșterea economică globală, deja anemică.
Rata de creștere din al patrulea trimestru a fost cea mai slabă din al doilea trimestru al lui 2009, an în care economia globală și-a revenit, întru-câtva, dintr-o recesiune adâncă.
Ma Jiantang, președintele agenției de statistică a Chinei, a declarat că creșterea economică a Chinei se va ameliora și mai mult pe măsură ce guvernul de la Beijing încearcă să reducă dependența economică de exporturi și să încurajeze consum