Identităţile istorice diferite este unul dintre lucrurile pe care Danny Forster le apreciază cel mai mult la oraşele din Europa de Est.
Arhitectul Danny Forster este gazda uneia dintre cele mai de succes emisiuni difuzate de reţeaua Discovery la nivel mondial, „Inginerie Extremă". Alături de un cameraman şi un sunetist, ia la bani mărunţi cele mai impresionante structuri construite de om, explicând, pe înţelesul tuturor, cum se fabrică zgârie-norii sau tunelurile care traversează Alpii. A vizitat România datorită lansării proiectului educaţional „Şcoala Discovery" şi a stat de vorbă cu „Adevărul".
„Adevărul": Povesteşte-mi despre cum realizezi emisiunea „Inginerie Extremă"?
Danny Forster: Dacă se aliniază stelele, ajungem într-un loc, documentaţi şi cu permisiuni luate. Prin „noi" înţeleg un producător, un cameraman şi un sunetist. În prima zi ne orientăm, mergem la locul filmării şi analizăm situaţia. După cum ştiţi, construcţiile nu respectă niciodată programul şi suntem norocoşi dacă şantierul se ridică în ritmul în care ni s-a spus cu şase săptămâni înainte. Mai e reacţia şefului de şantier când îi explicăm că vrem să ne urcăm pe macara, alături de echipa care lucrează la ridicarea clădirii.
Ce este mai important în realizarea unei emisiuni?
O emisiune bună trebuie să explice construcţia, să arate cum se încadrează în ceea ce s-a făcut până acum, să evidenţieze problemele şi să demonstreze cum arhitecţii şi inginerii înfruntă provocările. Toate, nu stând în spate şi povestind. O emisiune reuşită trebuie să îl includă pe spectator în procesul de construcţie. Este meseria mea, ca gazdă a emisiunii, să mă pun în pielea persoanei care vrea să ştie cum se construieşte un parc pe acoperişul a trei zgârâie-nori, dar care nu poate zbura la Singapore, ca să se urce într-o gondolă şi să se înalţe deasupra turnurilor în persoană.
Câ