Oficiali din cadrul FMI, Băncii Mondiale, Băncii Centrale Europene s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Autorităţii Bancare Europene la Viena, unde au hotărât că Europa are nevoie de un nou Acord de la Viena, prin care băncile să se angajeze că nu-şi vor reduce expunerea în Europa de Est. În lipsa unei astfel de înţelegeri se poate ajunge la o nouă criză a creditării, au avertizat oficialii.
Oficiali din cadrul FMI, Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi ai Băncii Europene pentru Investiţii s-au întâlnit ieri la Viena cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai Autorităţii Bancare Europene (organul de reglementare a sistemului bancar în UE) şi ai Consiliului European de Supraveghere a Riscului Sistemic (ESRB). Banca Centrală Europeană a participat ca observator. Banca Naţională a României (BNR) a fost reprezentată la nivel de viceguvernator.
Aceştia s-au întâlnit în capitala austriacă pentru a analiza modalităţile prin care poate fi evitată reducerea expunerii grupurilor bancare vestice pe Europa de Est, având în vedere problemele cu care se confruntă instituţiile de credit.
UPDATE
"Din moment ce (acordul - n.r.) a adus beneficii, este normal să vrei să-l asiguri, mai ales în această perioadă de incertitudine extraordinară la nivelul regiunii şi având în vedere că, până în iunie, băncile trebuie să se recapitalizeze, conform planului impus de EBA la nivel UE", a declarat pentru "Adevărul" Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
Acesta a adăugat că discuţiile privind repatrierea capitalului din subsidiare către băncile-mamă sunt nefondate, având în vedere că este vorba de capital subscris vărsat, încorporat în băncile locale.
Singura modalitate prin care grupurile-mamă ar putea apela la resursele subsidiarelor este ca, atunci când anumite împrumuturi acordate d