Un studiu american a descoperit faptul că civilizaţiile din nordul Peru au mâncat popcorn cu 1.000 de ani înainte de data cunoscută până acum. Astfel, cercetătorii au descoperit boabe de porumb expandate într-un sit arheologic din Peru, descoperirea sugerând că localnicii produceau făină şi floricele.
Cercetătorii de la Muzeul de istorie naturală din Washington au declarat pentru BBC că primele floricele au fost mâncate în jurul anului 4.700, înaintea erei noastre.
Prima oară, porumbul a fost cultivat în mod organizat în Mexic, acum 9.000 de ani, acesta provenind din ierburi sălbatice. Dolores Piperno, cercetătoarea care s-a aflat în fruntea echipei care a făcut descoperirea, a spus că după o mie de ani, porumbul a ajuns şi în America de Sud.
„Aceste dovezi indică faptul că în multe zone, porumbul a apărut înaintea olăritului, iar experimentele gastronomice cu acesta nu au depins de prezenţa unor oale speciale", a explicat Piperno. Însă, deşi popcornul a fost produs acum aproape 7.000 de ani, acesta nu reprezenta un element cheie în dieta populaţiilor din zona statului Peru.