Câteva cuvinte despre nutriţie...
Cea mai mare parte din această carte se ocupă de gătitul din plăcere şi pentru distracţie, însă finalmente este vorba de fapt despre a te asigura că organismul tău posedă factorii nutritivi necesari ca să te ajute să mergi mai departe şi să fii sănătos.
Deşi organismul nostru e un sistem uimitor de adaptabil, capabil să tolereze aproape orice pe termen scurt, consensul general este că vei fi mai fericit, mai sănătos şi vei trăi mai mult dacă mănânci ce trebuie. "Ce trebuie" nu înseamnă acelaşi lucru pentru toată lumea, de vreme ce genetica, metabolismul şi nivelele de activitate diferă atât de mult. După cum nu este nici simplu să prescrii o dietă exactă, o dietă "perfectă", deoarece organismul omului pare să se adapteze foarte bine; e suficient să discuţi despre asta cu orice om care a încercat să slăbească. Organismul uman se poate adapta la o gamă variată de modele de alimentaţie. La urma urmelor, am evoluat pentru a supravieţui în situaţii mai puţin decât ideale. Există chiar un articol în New York Times despre un tip care trăieşte în principal cu bomboane şi se pare că în cazul lui merge!
Cu toate acestea, există două reguli generale de nutriţie pe care trebuie să le reţii: mănâncă atâta cât trebuie şi consumă alimente sănătoase. Controlul porţiilor reprezintă o mare problemă pentru mulţi americani, mai ales în condiţiile în care, la restaurant, acestea tind să fie cu mult mai mari decât ar trebui. Şi e simplu să te trânteşti pe canapea în faţa televizorului şi să tot mănânci. Ar trebui să mănânci până te simţi plin, nu până eşti îndopat sau până îţi goleşti farfuria. Şi, în ciuda faptului că nu există o listă perfectă de alimente, ar trebui să mănânci alimente "integrale" - cereale, legume, peşte şi cantităţi moderate de carne - şi să-ţi restricţionezi consumul de alimente procesate, mai ales de produse boga