Specialiştii consideră că în acest an vom ajunge să discutăm cu roboţii, aceştia urmând să fie mai prezenţi ca niciodată în viaţa noastră.
Unul dintre cei mai mari constructori de roboţi din lume, David Hanson, susţine că anul acesta va fi primul în care oamenii vor putea vorbi cu roboţii într-un mod realist. Inginerul consideră că vom strânge atât de multă informaţie în aceste maşinării încât se vor trezi la viaţă, vor simţi şi vor putea avea grijă de ele fără ajutor uman.
Potrivit unui jurnalist de la publicaţia „The Guardian", care şi-a petrecut o zi împreună cu Bina48, considerat cel mai performant robot din lume, maşinăria este foarte aproape de faza finală a construcţiei. Faţa i se mişcă şi se încruntă în funcţie de stare, fiind construit dintr-o substanţă numită „Frubber", care imită realist pielea. Maşinăria recunoaşte expresiile faciale, vocile şi gesturile, analizând o serie de parametri. Singurele dezavantaje ale robotului sunt zgomotele mecanismelor din interiorul său atunci când el se mişcă. Bina48 este un prototip realizat de David Hanson şi oricine poate discuta cu umanoidul, dar nu înainte de a trimite un e-mail cu o cerere înainte şi de o deplasare în SUA.
Aceste tehnologii sunt introduse treptat şi în consumul de masă: telefoanele cu Android sunt deschise cu ajutorul recunoaşterii faciale, iar iPhone are un asistent personal care învaţă după fiecare întrebare. Practic, cu cât vorbim mai mult cu roboţii în 2012, cu atât se vor dezvolta mai bine, susţin specialiştii. Aceasta este de altfel marea dilemă a evoluţiei roboţilor pe care au desluşit-o cercetătorii, folosind principiul matematicianului Alan Turing, cel care a prezis epoca roboţilor: umanoizii nu trebuie creaţi cu un creier de adult, „burduşit" de informaţii, ci ar trebui să fie crescuţi ca nişte copii care învaţă din mers.
Un român umanizează maşinării în Canada @N_P