Sistemul de sănătate român, al cărui proiect de reformă a declanşat o mişcare de contestare vastă, are nevoie de terapie de urgenţă din cauza bugetului insuficient, a corupţiei, a exodului medicilor şi a lipsei de empatie faţă de bolnavi, apreciază specialiştii şi pacienţii, citaţi de AFP.
De zece zile, mii de persoane au ieşit pe străzi pentru a cere demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului de centru-dreapta.
Într-o ţară care a acceptat stoic o cură de austeritate drastică, scânteia a fost demisia forţată a fondatorului serviciului de urgenţă, doctorul Raed Arafat, după un conflict cu Băsescu pe tema reformei sănătăţii.
Criticat din toate părţile, acest proiect care prevede acordarea unui loc important sectorului privat a fost până la urmă retras, iar Arafat a revenit la postul său din Ministerul Sănătăţii.
Numeroşi analişti, medici şi pacienţi subliniază totuşi că o reformă a acestui sistem sinistrat este vitală.
"Trebuie luate măsuri pentru reducerea arieratelor spitalelor, pentru ameliorarea accesului la îngrijiri medicale şi a calităţii serviciilor", a declarat Richard Florescu, director de programe sociale al Băncii Mondiale la Bucureşti.
Deşi a crescut de patru ori în şase ani, ajungând la 5,5 miliarde de euro în 2011, bugetul sănătăţii este în continuare insuficient. România alocă doar 4 la sută din PIB sănătăţii, faţă de 11 la sută cât alocă Franţa. Explicaţiile sunt multiple, între care un număr redus de cotizanţi (6,7 milioane dintr-o populaţie de 21,5 milioane), o gestionare deficitară şi corupţia.
În opinia lui Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia pacienţilor, "indiferent cât va fi, bugetul nu va fi niciodată suficient pentru că banii sunt deturnaţi".
În opinia lui, sistemul actual de asigurări a permis apariţia în