România are de rambursat sau refinanţat datorii de aproximativ 17% din PIB anul acesta, când va începe să achite şi creditul luat de la FMI în 2009. Două treimi din datorie trebuie rambursată în monedă străină, iar asta transformă România într-una dintre cele mai vulnerabile ţări în contextul problemelor cu care se confruntă băncile, scrie publicaţia britanică „Financial Times“.
Dificultăţile cu care se confruntă sectorul bancar vor duce la o criză a creditării, în special în Europa de Est, ca urmare a retragerii grupurilor bancare către ţările-mamă. În această situaţie, statele care au de rambursat sau de rostogolit datorii mari în acest an devin deosebit de vulnerabile.
Analiştii români consideră că, deja, de mai multe luni, piaţa creditării este îngheţată în România. Situaţia României este cu atât mai gravă cu cât două treimi din datoria pe care o are de refinanţat în 2012 este în valută, notează jurnaliştii britanici. Astfel, dacă Turcia, spre exemplu, poate apela la deprecierea artificială a lirei turceşti pentru a face faţă ratelor pe care le are de achitat, România nu se poate baza pe astfel de mecanisme, continuă aceştia.
CITIŢI ŞI
Forbes: Lăsaţi Grecia! Temeţi-vă de România!
Banca Mondială anunţă vremuri grele
Fuga băncilor europene, pericol pentru economia mondială
Este România la adăpost de criza euro?
Săptămâna trecută, Banca Mondială a publicat un raport care atrage atenţia asupra aceluiaşi pericol. „Condiţiile financiare mai stricte vor face ca finanţarea deficitului de cont curent şi a deficitelor bugetare să fie mult mai dificilă. Dacă aversiunea faţă de risc va continua să crească, fluxurile internaţionale de capital ar putea scădea şi mai mult, formând o constrângere asupra balanţei de plăţi a anumitor ţări şi ar putea chiar exclude anumite guverne de pe pieţele de capital, ameninţând