Germania este deschisă să crească puterea fondurilor de urgență europene la 750 de miliarde de euro în schimbul implementării reglementărilor fiscale stricte conținute în noul acord fiscal valabil pentru toți membrii uniunii monetare.
Guvernul de la Berlin pare că și-a mai redus opoziția acerbă față de creșterea puterii financiare a fondurilor de urgență la doar câteva ore după ce Fondul Monetar Internațional a avertizat că zona euro are nevoie de bani pentru a sprijini un „tampon financiar mai mare” pentru a preveni extinderea crizei către alte economii, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Conform oficialilor germani și ai uniunii monetare, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, este dispusă să permită ca Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), care mai are 250 de miliarde de euro nefolosiți, să funcționeze în paralel cu succesorul său, Mecanismul European de Stabilitate (ESM), care va avea o putere de 500 de miliarde de euro și a cărui implementare a fost stabilită pentru luna iulie.
În schimb, cancelarul Germaniei dorește ca toți șefii de guvern ai țărilor din zona euro să adere la niște reglementări de reducere a deficitului și datoriei publice care sunt mult mai dure decât cele anticipate de către aceștia.
Eliminarea „portiței de scăpare”
Conform ultimei versiuni a acordului fiscal, acesta ar permite guvernelor să încalce limitele de deficit în „perioade de recesiune economică”, această frază fiind, deja, criticată de Banca Centrală Europeană drept „o portiță de scăpare” care ar permite „evitarea cu ușurință” a ceea ce ar trebui să fie un set de reglementări ferme.
Oferta germană a survenit după ce Christine Lagarde, directorul general al FMI, care s-a întâlnit cu Merkel duminică, a făcut presiuni asupra guvernului de la Berlin pentru „un calendar clar și credibil” de a inc