Politica de a menţine un nivel scăzut al salariilor este una dintre cauzele structurale care au dus la izbucnirea şi escaladarea crizei din zona euro, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii, care face parte din ONU.
Politicile deficitare privind piaţa muncii, apărute chiar din 1990, după reunificarea Germaniei, au afectat celelalte state din zona euro şi au contribuit la izbucnirea crizei datoriilor prin care trece acum Europa, se arată într-un raport publicat de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).
Află mai multe despre rolul Germaniei în adâncirea deficitelor comerciale dintre statele Europei pe Forbes.ro
Practicile aplicate de nemţi în ultimele decenii şi în special în timpul mandatului cancelarului social-democrat Gerhard Schröder, au fost îndreptate strict către încurjarea exportatorilor pe spatele altor naţiuni, se arată în raportul cu titlul „Tendinţele Globale pe Piaţa Muncii 2012“, potrivit „Deutsche Welle“.
CITEŞTE ŞI
Germania, motivul din spatele izbucnirii crizei din Europa?
De ce bagă nemţii sute de miliarde în euro. Cât ar pierde Germania dacă ar reveni la marcă
„Creşterea competitivităţii exportatorilor nemţi a fost identificată într-o măsură din ce în ce mai ridicată drept cauza structurală din substratul dificultăţilor din zona euro“, se arată în raport. Ţările comunitare care sunt afectate de criză nu au putut să exporte suficiente produse către Germania pentru că nivelul cererii de aici rămânea scăzut din cauza salariilor mici.
„Costurile muncii au scăzut în ultimul deceniu în Germania în raport cu concurenţa“, se arată în document.„Statele care trec prin criză în criză nu s-au putut folosi de exporturi pentru a compensa scăderea cererii interne".
OIM a cerut Germaniei să aplice rapid reforme în acest sens. „Un sfârşit al politicii de menţinere