Întâlnirea de astăzi de la Tokyo în care s-a ratificat tratatul ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) a provocat reacţiile bloggerilor români încă de ieri. Unii au avertizat că se pregăteşte o limitare dură a drepturilor cetăţenilor virtuali şi au cerut oamenilor să trimită scrisori la europarlamentarii români pentru a-i convinge să nu se asocieze cu aceste reglementări.
Site-ul obisnuit.eu a avertizat asupra faptului că, spre deosebire de legile americane SOPA şi PIPA, ACTA ar putea acţiona mai pervers. „Dacă SOPA dădea voie guvernelor şi companiilor să ceară blocarea site-urilor pentru încălcarea drepturilor de autor, ACTA va merge mai departe şi va obliga ISP-urile (furnizorii de servicii de internet - n.r.) să verifice ORICE informaţie care trece prin serverele lor ca să se asigure că nu sunt transmise date cu drepturi de autor. Dacă li se pare că ceva nu e în regulă, îţi vor bloca accesul la internet", scrie Manuel Cheta pe obisnuit.eu.
Citeşte şi:
Proteste în Europa în urma ratificării tratatului care ar cenzura internetului, ACTA
Finalul unei ere virtuale: România a semnat tratatul care limitează libertăţile internetului
Viitorul lumii virtuale europene se decide în iunie în Parlamentul European
Inclusiv unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri români, Zoso, a oferit pe blogul său lista adreselor de mail a reprezentanţilor României din Parlamentul European, îndemnând vizitatorii platformei sale să trimită mesaje în care să-i convingă să nu accepte semnarea unui asemenea tratat.
Mai jos este exemplul de scrisoare către europarlamentarii români oferit de site-ul obisnuit.eu.
„Stimate euro-parlamentar,
Prin prezenta vă informez, ca cetățean al României și ca cetățean al Uniunii Europene, de opțiunea mea în legătură cu Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA - Anti-Cou