"In vino veritas", in vin este adevarul. Asa spuneau stramosii nostri romani, doar ca ei nu s-au gandit ca dupa 2000 de ani, nici vinul n-o sa mai fie adevarat, si ca regula ancestrala, conform careia vinul trebuie sa fie facut din struguri, n-o sa se mai aplice. Anual, romanii toarna in pahare 9 milioane de litri de vin, insa putini stiu daca beau o bautura autentica sau o posirca. De multe ori strugurii sunt doar pe etichete.
Va prezentam, in cele ce urmeaza, ce beau foarte multi dintre romani, si cine profita de viciile lor. Vodca, rom, facute in cazi. Le-ati fi baut daca stiati ca sunt facute in cada? Sa vedem niste cazuri.
Costica este alcoolic. Bea orice, oricand si oricat poate. Cate un litru pe zi. Acum organismul sau a cedat, ficatul dandu-i semne de suparare. Dar nu doar ficatul...
In saloanele Spitalului Municipal se inghesuie anual mii de consumatori cronici de alcool. Are doar 35 de ani. Este un pacient cu ciroza si cu consum cronic de bauturi. Cronic inseamna ca bea zilnic.
"In clinica de gastro spune Lucian Negreanu, doctor la Spitalul Universitar, principalul furnizor de pacienti este patologia legata de alcool. Noi vedem pancreatite acute alcoolice aproape zilnic. Deci una dintre complicatii este pancreatita acuta, o complicatie care poate fi mortala. Pancreatitele cronice care apar dupa pusee repetate, pentru ca oamenii continua consumul, este o conditie precanceroasa care duce la diabet, la malnutritie... Stam foarte bine si la cirozele hepatice, ciroze care au niste costuri foarte mari pentru sistemul sanitar."
Sute de mii de romani sunt atinsi de patima alcoolului, iar societatea romaneasca este incapabila sa se lupte cu un inamic invizibil care loveste in familiile sau vecinii nostri. 7 din 10 romani au consumat alcool in ultima saptamana, iar excesul si calitatea proasta a bauturii lasa in urme vieti mutilate