Cercetătorii americani au reuşit să ascundă un obiect tridimensional, făcându-l invizibil din toate unghiurile, scrie BBC.
Demonstraţia nu funcţionează decât în regiunea microundelor din spectrul electromagnetic. Obiectul este camuflat cu ajutorul unui scut de materiale plasmonice, care sunt un tip de metamateriale. Soluţia, care a fost publicată în New Journal of Physics, poate fi aplicată în tehnologia microscoapelor cu rezoluţie foarte mare.
Majoritatea încercărilor de a camufla un obiect făcându-l invizibil s-au bazat pe fabricarea de metamateriale - materiale modificate, cu proprietăţi care nu există în natură. Modificările făcute în laborator le dau metamaterialelor proprietatea de a canaliza razele de lumină în aşa fel încât acestea să nu se reflecte pe un obiect şi nici să nu îl ocolească.
Până acum, oamenii de ştiinţă au făcut un obiect tridimensional invizibul acoperindu-l cu o pătură de metamateriale care modifică traiectoria luminii în aşa fel încât obiectul să nu mai poată fi văzut. Cercetătorul Andreea Alu şi colegii săi de la Universitatea din Texas au reuşit să ascundă un cilindru de 18 centimetri lungime care nu a mai putut fi detectat cu ajutorul microundelor.
Ceea ce îi oferă unui obiect forma pe care o are este modul în care atomii acestuia absrob, transmit şi reflectă câmpurile electrice şi magnetice, adică lumina. Metamaterialele folosite în experimentele de până acum reuşesc să păcălească ochiul reflectând lumina dintr-un unghi într-altul, însă materialele plasmonice folosite de cercetătorii din Texas combină scutul cu obiectul pe care acesta încearcă să-l camufleze făcându-l cu adevărat invizibil.
Cercetătorii americani au reuşit să ascundă un obiect tridimensional, făcându-l invizibil din toate unghiurile, scrie BBC.
Demonstraţia nu funcţionează decât în regiunea microundelor din spectrul electromagnet