Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan, a recunoscut că banca sa a luat în considerare retragerea din țările de la periferia zonei euro pe motive economice, dar, a decis să rămână pe poziții din cauza perspectivelor pe termen lung.
„Avem o expunere financiară de aproximativ 15 miliarde de dolari în cele cinci țări îndatorate ale zonei euro”, a declarat Dimon, referindu-se la Irlanda, Portugalia, Italia, Grecia și Spania. „Expunerea este, în mare, la nivel corporat și suveran și pe câteva bănci. Dar am luat decizia de a rămâne, decizie motivată social, în mare parte, dar și economic”, a adăugat acesta, citat de publicația financiară „Financial Times”.
Dimon a declarat că banca și consiliul său executiv sunt conștiente de riscurile pe care prezența pe aceste piețe le impune, dar a adăugat: „Sper că vom fi prezenți pe aceste pieței și peste 50 sau 75 de ani”.
Această dezvăluire, în cadrul unei dezbateri asupra viitorului economiei globalie de la Forumul Economic Mondial de la Davos, survine pe fondul dezbaterilor intense din stațiunea elvețiană asupra problemelor zonei euro.
Află aici cine decide viitorul economiei globale - lista celor mai importante persoane prezente la Davos
Profitul pe termen scurt
Dimon a declarat în fața audienței că s-a săturat de percepția eronată conform căreia băncile și marile companii sunt motivate doar de a face profituri pe termen scurt.
„Profitul pe termen scurt nu înseamnă absolut nimic”, a declarat el. „Dacă mi-ați cere să cresc profitul cu 50% anul viitor, aș putea-o face imediat. Mi-aș asuma ceva mai mult risc”.
Dar acest lucru nu ar fi în interesul pe termen lug al clienților, al angajaților și al comunităților, precum și al acționarilor, a declarat Dimon, adăugând că el este în proces de a lua decizii asupra gestionării afacerilor băncii pentru următo