Locotenentul Alexandru Gheorghe (27 de ani), de la Flotila 71 Câmpia Turzii, a solicitat ca el să deţină 50% din puterea de decizie a unui Consiliu Militar care să conducă ţara. Psihiatrii spun că are probleme grave.
Gestul de a ieşi în stradă, îmbrăcat în uniforma Armatei, şi de a li se alătura protestatarilor, dar şi propunerile sale în ceea ce priveşte soluţia pentru ca ţara să iasă din criză îl încadrează pe Alexandru Gheorghe în categoria persoanelor care au nevoie de ajutorul psihiatrilor.
Indiscutabil, este un caz atipic, o spun toţi, şi nimeni nu-şi aminteşte ceva asemănător: „Nu cunosc să se fi întâmplat aşa ceva în ultimii zeci de ani", spune Edmond Cracsner, fost şef al secţiei de psihologie militară a Statului Major General al Armatei. Cracsner se referă strict la apariţia lui Gheorghe în mijlocul mulţimii, îmbrăcat în uniformă militară.
„Că locotenentul vrea dictatură militară, probabil nu este singurul înregimentat convins de corectitudinea unei astfel de soluţii. Nu suntem Turcia, dar l‑am avut pe mareşalul Antonescu, şi admiratorii lui nu sunt puţini. Că spune asta în public şi ţine discursuri îmbrăcat în uniformă militară este o problemă care ţine de regulamentele Armatei şi se va rezolva potrivit acestora", afirmă Eduard Cracsner. El crede că gestul locotenentului este un gest al unei „personalităţi puţin mai accentuate, venit dintr-o stare de frustrare, nemulţumire, pe un fond de stres, de accentuare a problemelor de ordin social".
„Un caz foarte grav"
Psihiatrul Florin Tudose este şi el neimpresionat de viziunea politică a locotenentului, de „trăsnăile" cu dictatura, monarhia etc. Povestea interesantă începe atunci când locotenentul pretinde jumătate din puterea de decizie a Consiliului Militar ce ar fi bine, susţine Alexandru Gheorghe, să preia conducerea României.
„Avem de-a face cu un