„Adevărul“ vă aduce, din 7 februarie, o colecţie unică de dinozauri 3D din lemn. Până atunci, timp de o săptămână, în paginile ziarului veţi regăsi cele mai interesante poveşti legate de istoria creaturilor misterioase.
O nouă campanie marca „Adevărul" se lansează marţi, 7 februarie. Timp de 10 săptămâni, împreună cu ziarul „Adevărul", veţi găsi la toate chioşcurile de ziare 10 puzzle-uri cu cei mai reprezentativi dinozauri din istorie. Primul dintre aceştia, Styracozaurul, va fi distribuit gratuit. Însă bucuria de a colecţiona şi distracţia asamblării unui puzzle nu sunt totul. „Adevărul" vă invită să aflaţi secretele creaturilor preistorice şi cum au fascinat acestea generaţii întregi: chinezii au crezut că au găsit urme ale dragonilor, iar europenii - că au de-a face
cu oameni-gigant.
Dinozaurii au apărut acum mai bine de 230 de milioane de ani, în perioada Triasicului, şi au fost cele mai mari animale de pe Pământ până acum 65 de milioane de ani, când Terra a fost lovită de asteroizi, iar vulcanii au avut o activitate intensă. Uriaşele reptile ar mai fi rezistat, dar principalele lor surse de hrană, plantele sau animalele mai mici, au dispărut, iar dinozaurii au murit de foame.
Sute de milioane de ani au trecut până când oamenii au început să studieze ciudatele oase descoperite sub pământ. Primii care au remarcat fosilele au fost chinezii, care le considerau oase ale legendarilor dragoni, de aici şi denumirea dată de ei acestor reptile: konglong („dragon teribil"). Asiaticii au început rapid să folosească rămăşiţele drept tratament pentru anumite boli, practică întâlnită şi astăzi.
Dinozaurii, confundaţi cu giganţi umani
Europa a intrat mai târziu în febra arheologică a dinozaurilor. Iniţial, osemintele descoperite erau considerate rămăşiţe ale giganţilor umani din timpuri mitice. Prima oară când au fost me