Fuziunea dintre cele două grupuri bancare greceşti, anunţată încă din august 2011, ar putea fi amânată din cauza planului UE de a forţa băncile să accepte pierderi pe împrumuturile acordate Greciei. În România, înţelegerea ar fi urmat să dea naştere băncii Alpha-Bancpost, care ar fi ocupat locul trei pe piaţa autohtonă, în funcţie de active.
Reprezentanţii Alpha Bank au anunţat astăzi că, din cauza planului de restructurare a datoriei publice a Greciei, bazat pe forţarea creditorii privaţi ai Atenei (bănci, fonduri de investiţii) să încaseze pierderi de până la 50% din valoarea împrumuturilor acordate statului, nu mai pot stabili un calendar sigur pentru procesul de fuzionare cu grupul Eurobank, prezent în România prin Bancpost.
Reprezentanţii Eurobank susţin însă că negociază cu cei de la Alpha pentru finalizarea „cât mai rapidă“ a procesului de fuzionare. „Considerăm că nu există motive pentru a amâna finalizarea fuziunii“, au declarat aceştia.
Tranzacţionarea de acţiuni ale celor două grupuri bancare a fost suspendată în această dimineaţă de autoritatea de reglementare a sistemului financiar din Grecia. Înainte de asta, acţiunile Alpha erau în creştere cu 9,4%, cu o valoare de 1,28 euro/titlu, iar cele ale Eurobank aveau o scădere de 0,25%, cu un preţ de 0,80 euro/titlu.
CITEŞTE ŞI
E oficial: Alpha va fuziona cu Eurobank
Un nou gigant bancar ia naştere în Europa
Fuziunea Alpha-Eurobank, aprobată. În România, Alpha şi Bancpost vor deveni o singură bancă
Consiliul Concurenţei a aprobat fuziunea dintre Alpha şi Bancpost
„Pieţele estimează că termenii înţelegerii vor fi modificaţi în favoarea grupului Alpha Bank. EFG Eurobank are cel mai amplu portofoliu de obligaţiuni guvernamentale elene, aşa că, în funcţie de pierderile nete, va avea cele mai ridicate nevoi de recapitalizare“