Piaţa Universităţii nu se poate transforma în agora oraşului, unde cetăţenii să protesteze liber, fără a avea nevoie de autorizaţii, deoarece consilierii generali nu au dat undă verde proiectului în acest sens.
Cu 24 de voturi pentru, 23 de abţineri şi 3 contra, proiectul privind transformarea a două zone de la Universitate în agora oraşului, nu a trecut azi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. După dezbateri care au durat aproape două ore, consilierii au decis să nu aprobe proiectul.
Ei au invocat diverse motive, cum ar fi faptul că nu se va avea niciun control asupra manifestărilor care se vor desfăşura acolo şi nu există încă un regulament referitor la condiţiile pe care trebuie să le respecte participanţii.
Cine a propus proiectul
Proiectul privind înfiinţarea unei agora în Piaţa Universităţii a fost prezentat săptămâna trecută de Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia. Primarul Oprescu l-a chemat la primărie chiar a doua zi pentru a discuta propunerea, după care a anunţat că se va întocmi un proiect de hotărâre pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Documentul a intrat pe ordinea de zi la şedinţa de azi a CGMB.
Conform proiectului, agora este un loc în care dezbaterile şi protestele se vor putea organiza fără a fi nevoie de autorizaţii, după cum a anunţat Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia. Este vorba despre două spaţii, în zona Facultăţii de Arhitectură şi la Teatrul Naţional, unde s-ar putea aduna cei care au ceva de spus şi vor să fie auziţi.
Piaţa Universităţii a fost aleasă datorită semnificaţiei pe care o are acest spaţiu, în care a avut loc Revoluţia din 1989 şi apoi protestele celor s-au opus regimului venit la putere, iar acum e scena demonstraţiilor de protest ale celor care doresc schimbarea puterii.
"Dacă se va acord