Franța intenționează să impună unilateral o taxă de 0,1% pe tranzacțiile financiare începând cu luna August, a declarat președintele Nicolas Sarkozy, ignorând opoziția băncilor franceze.
„Ceea ce dorim să facem este să provocăm un șoc, să creăm un exemplu”, a declarat Sarkozy, ieri, în cadrul unui interviu televizat. „Nu există niciun motiv pentru care sectorul financiar dereglementat, care ne-a adus în această situație, nu poate participa la redresarea situației”, a adăugat acesta, citat de agenția de știri Bloomberg.
Introducerea unilaterală a taxei de către Franța este opusă de către comunitatea financiară a țării, iar oportunitatea acesteia a fost pusă sub semnul întrebării de către Banca Franței. Această măsură a devenit o provocare politică pentru președinte, acesta având de înfruntat un scrutin electoral în două tururi, în aprilie și mai, pentru a fi reales, și dorind să-și respecte promisiunea făcută anul trecut de a impune această taxă, când Franța a deținut președenția grupurilor economice G-8 și G-20.
Europa deliberează, Franța implementează
Comisia Europeană a sugerat, în septembrie, o taxă de 0,1% asupra tranzacțiilor de capital și obligațiuni, și de 0,01% asupra tranzacțiilor produselor financiare derivate, aceste procente putând aduce un venit de 55 de miliarde de euro pe an. Miniștrii de Finanțe ai UE vor discuta asupra acestei taxe în luna martie.
Guvernul Franței, care susține de multă vreme impunerea acestei taxe, și-a intensificat campania în această lună, declarând că va introduce această taxă și în mod unilateral. Sarkozy a declarat, ieri, că guvernul său a găsit o modalitate de a taxa tranzacțiile în legătură cu Franța chiar și în cazul în care acestea au loc altundeva, aducând drept exemplu taxele pe CDS-uri. Sarkozy nu a mai oferit detalii suplimentare asupra acestei modalități.
Află mai