Pe un ton mai reţinut decât în apariţiile publice din România, liderii USL au vorbit ieri în Parlamentul European despre „regresul democraţiei" din România, sub conducerea actualei puteri.
„Nu suntem aici să criticăm Guvernul României sau să ne plângem, ci să vă informăm corect şi onest despre fapte pe care le considerăm încălcări ale standardelor democratice", a spus ieri preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, în faţa liderilor grupurilor social-democrat şi liberal din Parlamentul European, cu ocazia audierii care s-a intitulat „Democraţia română. Abuz politic şi reacţia cetăţenilor".
Alături de Victor Ponta s-au aflat şi liderul Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, dar şi Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator. Victor Ponta s-a referit la ultimele două săptămâni de proteste din România, timp în care mii de oameni au demonstrat în 61 de oraşe, dar a ţinut să sublinieze că românii manifestează nu neapărat împotriva reducerilor salariale, ci mai ales pentru că sunt îngrijoraţi în privinţa respectării democraţiei. Pe de altă parte, Victor Ponta s-a referit la decizia Curţii Constituţionale, care a invalidat legea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, programate iniţial să aibă loc în noiembrie 2012. Dar, a subliniat Ponta, „acum, pe 31 ianuarie, nu ştim când vor avea loc alegerile, pentru că nu avem încă o lege electorală pentru acest an electoral". În acelaşi timp, liderul PSD a subliniat că nu va cere sancţiuni împotriva României. "Nu pot cere sancţiuni împotriva ţării mele. Singura pedeapsă pentru o guvernare proastă e să „mergem la alegeri".
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu a spus că în România dialogul Puterii cu Opoziţia şi cu sindicatele „a devenit o amintire". Antonescu a spus în continuare că „în realitate, statul român e mai puţin modern ca oricând, e mai corupt ca oricând,