Consumul de gaze al ţării a ajuns la un nivel-record, presiunea în Bucureşti este sub cotele de avarie, importurile sunt de trei ori mai mari, dar Guvernul susţine în continuare că nu sunt probleme.
Gerul care durează deja de mai bine de o săptămână dă serioase bătăi de cap sistemului energetic. Consumul la nivel naţional a ajuns la un record istoric, depăşind 70 de milioane de metri cubi pe zi, cu 30% mai mult faţă de un consum normal într-o zi obişnuită de iarnă.
După ce duminică au fost deconectaţi marii consumatori de gaze, respectiv combinatele de îngrăşăminte chimice, ieri au apărut primele probleme în alimentarea populaţiei: locuitorii din centrul Capitalei nu au avut presiune la gaze.
Însă Ministerul Economiei refuză să recunoască dimensiunea problemei, se încăpăţânează să spună că nu există condiţiile necesare pentru a fi instituită situaţia de urgenţă şi, mai mult, ascunde anumite aspecte importante.
De exemplu, ieri, Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, a afirmat că, în aceste zile, consumul a crescut cu 20%, însă a dat drept reper ziua de 16 ianuarie, când consumul oricum era mai mare decât normal.
De ce sunt probleme în Bucureşti
Stafie a susţinut că nu există probleme în sistem, deşi apăruseră deja cazuri în Capitală unde presiunea era sub cotele de avarie, cazuri pe care oficialul le-a numit „întreruperi accidentale".
„Începând cu data de 30 ianuarie, ora 17.00, Distrigaz Sud Reţele a constatat o scădere semnificativă de presiune a gazelor naturale în principalele puncte de interconexiune cu reţeaua naţională de transport a Transgaz, în special în zona Capitalei. Având în vedere parametrii înregistraţi în această dimineaţă (marţi - n.r.) în sistemul de distribuţie, Distrigaz Sud Reţele a notificat toţi furnizorii şi clienţii privind situaţia existentă şi a solicitat luarea t