Sute de prahoveni au ajuns în ultimele zile la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti după ce au stat prea mult în frig şi au degerat, au alunecat pe gheaţă sau au suferit crize cardiace ori pulmonare, din cauza condiţiilor meteorologice extreme din Prahova.
În starea cea mai gravă au venit cinci persoane, găsite în stare de hipotermie, care au suferit degerături. "Este vorba despre patru bărbaţi care au stat prea mult expuşi temperaturilor de afară, dar şi despre o bătrână din Valea Călugărească, care a îngheţat în propria casă. Din păcate, unele cazuri sunt grave şi, în funcţie de evoluţie, este posibil să fie nevoie de intervenţia chirurgilor, pentru amputare", ne-a spus Ştefan Pavelescu, medic interne la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.
Deşi tentaţia este mare, medicii recomandă să nu consumaţi alcool în această perioadă. "Există ideea falsă că băuturile cresc temperatura corporală. Tot ceea ce depăşeşte o cantitate de 50 de ml de alcool nu face decât să crească vasodilaţia, şi, prin urmare, riscul de degerături", mai spune Ştefan Pavelescu.
"Nu mai ştiu cât am stat în frig şi nici cum am ajuns la spital, doar că mă simt mai bine acum", ne-a spus Dumitru Lişiţă, un bărbat de 47 de ani, internat cu hipotermie. Prahoveanul, care a făcut exact combinaţia nerecomandată, adică alcool şi expunere la frig, a fost tratat de degerături atât la mâini cât şi la picioare.
70 de căzături la 24 de ore
La Unitatea de Primiri Urgenţe din Ploieşti au sosit şi foarte mulţi prahoveni care au căzut pe gheaţă. Media, potrivit medicului Violeta Tănase, a fost, la fiecare 24 de ore din zilele cu zăpadă, de 70 de prezentaţi cu luxaţii, entorse şi fracturi. Foarte mulţi dintre ei au plecat acasă cu mâinile şi picioarele în ghips.
Sute de persoane au venit, tot în ultimele zile, în crize provocate de afecţiuni cardiace şi pulmonare, agravate