Anul trecut, sectorul industrial a înregistrat o dublare a tranzacţiilor ajungând la 150.000 de metri pătraţi, iar anul acesta se previzionează o creştere a segmentului de 20%, potrivit companiei de consultanţă imobiliară, Cushman & Wakefield.
“La sfârşitul anului 2011 putem vorbi de o suprafaţă tranzacţionată de aproximativ 150.000 de metri pătraţi faţă de 75.000 de metri pătraţi înregistraţi în 2010 “, explică Gabriel Sfetcu, directorul departamentului Industrial, Cushman & Wakefield România.
“De asemenea, în 2011 am avut mai multe cereri din domeniul producţiei, dar nu au fost de neglijat nici cele venite din partea unor operatori logistici nou intraţi pe piaţă în urma fuzionării sau în urma scindării altor operatori deja existenţi în piaţă”, a mai completat Gabriel Sfetcu.
În 2012 nivelul tranzacţiilor pe segmentul industrial va înregistra o creştere de aproximativ 20% comparativ cu anul 2011, sunt de părere specialiştii Cushman & Wakefield.
În ceea ce priveşte anul 2012 şi atragerea de noi investiţii, Gabriel Sfetcu este de părere că România este în avantaj faţă de celelalte ţări din regiune datorită forţei de muncă specializate, a posibilitătţi de accesare a fondurilor nerambursabile provenite de la Uniunea Europeana, dar şi datorită existenţei unor spaţii industriale de calitate.
“Estimăm că în anul 2012 vor avea loc schimbări interesante în ceea ce priveşte profilul ocupanţilor”, a spus reprezentantul Cushman & Wakefield.
"Până acum ne bazăm mai mult pe necesarul de spaţii de logistică generat de sectorul de retail, fie el food sau non-food. Anul 2012 va continua trend-ul început în 2011 şi vom vedea relocări ale unor producători importanţi care nu vor externaliza către fabricile din România doar asamblarea, ci vor face apel la forţa de muncă specializată în vederea externalizării diviziilor de cercetare şi dezvo