Băncile europene se pregătesc să se împrumute de la BCE cu până la de două ori mai mult decât la prima licitație de împrumuturi ieftine, din luna decembrie, când acestea au fost creditate cu 489 de miliarde de euro, oferind o nouă dovadă a problemelor cu care se confruntă piața împrumuturilor.
Mai multe bănci importante din zona euro au mărturisit jurnaliștilor de la publicația financiară „Financial Times” că ar putea dubla sau chiar tripla cererea de fonduri în cadrul programului BCE de împrumuturi ieftine pe trei ani la licitația de pe 29 februarie.
„Băncile nu vor fi atât de timide a doua oară”, a declarat președintele unei bănci europene la Forumul Economic Mondial care a avut loc la Davos săptămâna trecută. „Am fi trebuit să ne împrumutăm mai mult de prima dată”, a adăugat acesta.
Băncile se împrumută pentru a cumpăra timp
Trei directori executivi de bancă, toți sub protecția anonimității, au declarat că își vor crește participarea în acest program de două sau chiar de trei ori.
Goldman Sachs și-a informat clienții că băncile s-ar putea să se împrumute chiar de două ori mai mult la licitația din februarie față de cea din decembrie, când mai mult de 500 de instituții de creditare s-au împrumutat cu suma record de 489 de miliarde de euro. „Ar putea să depășească foarte ușor 1.000 de miliarde în februarie”, a declarat un bancher important. „Ar putea chiar să se împrumute cu mult mai mult decât atât în cazul în care condițiile se înrăutățesc pe piețele financiare”, a avertizat acesta.
Banca Centrală Europeană, în timpul mandatului lui Mario Draghi, a lansat această facilitate de finanțare în decembrie pentru a preveni o iminentă înghețare a pieței de creditare, băncile trebuind să plătească o datorie scadentă de 230 de miliarde de euro în primul trimestru al lui 2012 iar investitorii fiind reticenți să mai inves