Puternicele furtuni solare au şi un avantaj, spun cercetătorii. Datorită energiei emise de Soare, gunoaiele spaţiale sunt aruncate înapoi spre Pământ, curăţând orbita pentru viitorii sateliţi şi chiar pentru rachetele care vor trece pe acolo.
Energia acestor explozii de pe suprafaţa Soarelui provoacă dilatarea atmosferei, creând mai multă forţă de frecare asupra gunoiului spaţial, acesta fiind trimis înapoi către Pământ. Cele mai multe fragmente nu mai ajung, forţa de frecare din atmosferă fiind mare, topind bucăţile.
În momentul când gunoaiele interacţionează cu atmosfera Pământului, rezistenţa le încetineşte, uneori păstrându-le pe orbită. Dar în perioadele când activitatea solară devine mai intensă, ca anul acesta, când ciclul solar se încheie, energia primita de planeta noastră este mai mare, scrie livescience.com. ,
Această dilatare a atmosferei este una constantă, dar au avut loc şi evenimente neprevăzute. Între 2008 şi 2009, atmosfera superioară s-a micşorat, contractându-se mai mult decât a făcut-o în cinci ani. Creşterea activităţii solare a adus-o la loc la starea de dinainte de 2008, deoarece s-a extins.
22.000 de bucăţi mari de gunoi spaţial
Departamentul american de Apărare estimează că există peste 22.000 de bucăţi mari de gunoi spaţial. În ultimul raport oferit de NASA, aceştia au spus că mai mult de jumătate din bucăţile satelitului meteorologic chinez care a eşuat în spaţiu au ajuns deja pe Pământ. De asemenea, o coliziune între un satelit american şi unul rusesc din 2009 a adăugat foarte multe bucăţi de gunoi spaţial.
În total, un milion de bucăţi cu mărimea între unu şi zece centimetri sunt pe orbita Pământului, în timp ce bucăţile chiar mai mici ajung la câteva zeci de milioane.
Cercetătorii de la NASA speră ca până în 2013, când Soarele ajunge la perioada sa cea mai activă din ultimii ani, spaţiul va fi cu