Condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare, pronuntata in unul dintre procesele lui Adrian Nastase, fost premier al Romaniei si lider al PSD, suscita o ampla analiza in presa internationala, in contextul fenomenului coruptiei din tara.
Radiografia facuta de Economist este dura. Sub titlul "Coruptia in Romania - Nastase inhatat", publicatia scrie ca acesta este primul sef de guvern din perioada post-comunista care a fost condamnat pentru coruptie. Sentinta era asteptata de multa vreme.
Cand i-au inmanat lui Nastase o sentinta de doi ani in inchisoare, judecatorii au decis ca acesta a folosit o conferinta finantata din bani publici pentru a strange bani pentru campania sa prezidentiala neincununata de succes din 2004.
Este insa o mica acuzatie comparativ cu alte acuzatii de coruptie care sunt legate de Nastase, care le neaga pe toate. "Nastase sapte case", o aluzie la multiplele sale resedinte, este doar una din poreclele date de presa.
Nastase a crescut la scoala politica comunista si se vede. In timpul mandatului sai, televiziunile si radiourile de stat erau obligate sa urmeze o line pro-guvernamentala, scrie sursa citata. Ziarele care scriau materiale incriminatoare descopereau ca intregul tiraj era cumparat inainte de a ajunge la chioscurile de ziare. Nastase lua parte la vanatori uriase, care rivalizau cu partidele lui Ceausescu, si cele doua sotii ale sale provin din nomenclatura comunista.
Violenta lui Nastase in fata opozitiei este legendara. Intrebat in legatura cu averea considerabila acumulata in timpul mandatului sau, i-a invitat pe detractori sa ii numere in schimb ouale.
In pofida acestor iesiri, Nastase, profesor si autor de drept international, si-a cultivat o imagine de intelectual burghez. Acest fapt a ajutat la ridicarea rivalului sau, actualul presedinte, Traian Basescu,