„Adevărul“ vă aduce, din 7 februarie, o colecţie unică de dinozauri 3D. Pe lângă aceştia, timp de o săptămână, în paginile ziarului veţi regăsi cele mai interesante poveşti legate de istoria unei specii dispărute.
Vulcanii care au iradiat Pământul
Teoria impactului meteoritului a fost completată şi de o posibilă activitate vulcanică intensă. Potrivit unui articol publicat în revista „National Geographic", activitatea tectonică ar fi fost atât de puternică, încât stratul de lavă de la suprafaţa Pământului ar fi ajuns la 2,4 kilometri grosime pe o suprafaţă de 2,6 milioane de kilometri pătraţi de pe subcontinentul Indian.
Indiciile descoperite de cercetători la faţa locului au datat fragmentele de magmă solidificată acum 65 de milioane de ani, iar împrăştierea iridiului în atmosferă ar fi putut bloca razele solare şi ar fi cauzat gaze de seră, care ar fi transformat în totalitate aerul de pe Terra. Această teorie a fost susţinută şi de Walter Alvarez, care a afirmat că urmele scăderii nivelului mării şi ale unor erupţii vulcanice masive datează dinainte de impactul meteoritului Chicxulub. Dacă teoria referitoare la dispariţia dinozaurilor a fost cât de cât lămurită, paleontologii şi geologii au de curând un nou mister de dezlegat. În 2011, doi paleontologi au descoperit oasele unui Hadrozaur în bazinul San Juan (Mexic). Ei au spus că acesta data din perioada Paleocenului, adică acum aproximativ 64,5 milioane de ani.
Dovezi suplimentare au fost descoperite în Statele Unite ale Americii şi în China, iar specialiştii au concluzionat că prezenţa dinozaurilor şi la 500.000 de ani după marea extincţie n-ar fi chiar atât de ciudată. Schimbările au avut loc timp de mulţi ani, iar dispariţia s-a petrecut treptat, în funcţie de disponibilitatea hranei.
Vin dinozaurii!
Ziarul „Adevărul" va fi vândut împreună cu puz