Foto: Thinkstock Bronhodilatatoarele sunt medicamente care au ca efect lărgirea calibrului căilor respiratorii (bronhiilor), crescând astfel fluxul de aer circulant şi ajutând bolnavul să respire mai uşor. Sunt medicamente esenţiale folosite în tratarea astmului bronşic şi BPCO (bronhopneumopatia cronică obstructivă). Ele combat astfel dispneea (respiraţia dificilă) care apare la eforturi fizice din ce în ce mai mici în BPCO sau brusc, în crize caracteristice astmului bronşic.
Bronhodilatatoarele nu vindecă propriu-zis afecţiunea, dar au un efect esenţial în tratarea, ameliorarea simptomelor şi ţinerea sub control a maladiei. Există numeroase medicamente de acest tip. Unele au durata scurta de acţiune, adică efectul lor se instalează rapid, în câteva minute (2-5 minute) de la administrare şi durează cateva ore (circa 2-4-6 ore), ele putând fi administrate de mai multe ori pe zi. Acestea sunt indicate atât în scop curativ, pentru combaterea rapidă a tulburărilor respiratorii, dar se pot administra şi preventiv, cu câteva minute înainte de un eveniment susceptibil de a produce disfuncţii respiratorii (înainte de un efort fizic, înainte de contactul cu aerul rece). Bronhodilatatoarele cu acţiune prelungită au o durată mare de acţiune, de circa 12 ore, controlănd astfel evoluţia bolii şi instalarea simptomelor, fiind administrate la ore fixe, de 2-3 ori pe zi . Din cauza acestor efecte diferite şi complementare, bronhodilatatoarele de scurtă şi lungă acţiune se administrează de obicei în paralel.
Medicamentele bronhodilatatoare se administrează sub diferite forme: cu ajutorul unui inhalator, prin nebulizare, dar şi ca tablete sau injectabil. Inclusiv bronhodilatatoarele cu actiune prelungită pot fi administrate inhalator, ceea ce scade riscul efectelor adverse. Inhalatorul este un mic dispozitiv sub presiune, care livrează medicamentele sub formă