Creșterea economică americană va încetini dramatic dacă creșterea impozitelor și reducerile de cheltuieli vor fi implementate în 2013, conform ultimelor informații publicate de Oficiul pentru buget al Congresului Statelor Unite (CBO).
Expirarea scutirilor de taxe, introduse în timpul mandatului președintelui George W. Bush, sfârșitul unei scutiri de 2% pe taxa de salarizare precum și tăierile automate de cheltuieli asupra cărora s-a căzut de acord în august, anul trecut, vor reduce rata de creștere economică la doar 1,1% în 2013, în caz că nu vor avea loc modificări, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Datele publicate în raportul CBO, instituție care include atât reprezentanți ai partidului Republican de opoziție și ai partidului Democrat de guvernământ, anunță și că deficitul SUA pe 2012 va depăși 1.000 de miliarde de dolari pentru al patrulea an consecutiv. Aceste informații vor avea un rol important în campania pentru alegerile prezidențiale precum și în negocierile cu privire la bugetul Statelor Unite de după scrutinul electoral din noiembrie.
„Scenariu fiscal alternativ”
Sub un „senariu fiscal alternativ” în care se presupune că scutirile de taxe vor fi prelungite iar tăierile de cheltuieli amânate, prognoza de creștere economică a Statelor Unite în 2013crește la 2,75%.
Datoria publică a SUA va continua să crească indiferent de scenariu de la 73% din PIB în prezent la 94% în 2022 iar situația se va deteriora pe măsură ce costurile de sănătate vor crește la rândul lor. Multe țări din îndatorata zonă euro au un nivel similar de datorie publică, dar economiile lor sunt cu mult mai mici.
„A permite datoriei noastre să crească în mod nestăpânit reprezintă un risc de neacceptat pentru stabilitatea și prosperitatea viitoare a națiunii noastre”, a declarat Michael Peterson, vicepreședintele fundați