Cehia vrea să adere la zona euro în viitorul apropiat şi se mândreşte cu propria prudenţă fiscală. Atunci de unde reticenţa de a semna pactul? Durata ratificării, eşecul de a răspunde adecvat crizei datoriilor europene, lipsa de influenţă a statelor non-euro asupra clubului euro, sunt câteva dintre motivele invocate.
Republica Cehă a fost singurul stat UE care, alături de Marea Britanie, a refuzat să se alăture europactului fiscal menit să impună o strictă supraveghere a disciplinei bugetare la nivelul statelor membre.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy a precizat că „premierul ceh ne-a spus că din cauza unor raţiuni constituţionale nu poate semna viitorul tratat. Nu sunt suficient de familiarizat cu ce se întâmpla la Praga pentru a înţelege cum ceva ce era acceptabil în decembrie nu mai este acceptabil acum. Toată lumea inţelege de ce Marea Britanie este împotriva pactului. Nimeni nu înţelege de ce Republica Cehă este împotriva acestuia”. În cele din urmă, este foarte probabil ca europactul să fie semnat numai de 25 de state membre.
Trei obiecţii
Premierul Petr Necas a declarat că există trei obiectii principale care explică refuzul Cehiei de a adera la pactul fiscal: pe de o parte, accesul limitat la summiturile eurozonei pentru statele non-euro; pe de altă parte, eşecul de a răspunde adecvat crizei datoriilor europene; şi nu în ultimul rând, procesul de ratificare se prefigurează ca fiind unul foarte complicat şi nesigur.
Influentul preşedinte Vaclav Klaus l-a avertizat pe premier că nu va semna aderarea Cehiei la pactul fiscal. Astfel, chiar dacă premierul ar spune da, preşedintele s-ar opune. În plus, pentru a complica şi mai mult procesul de ratificare, guvernul Necas a decis chiar săptămâna trecută că aderarea ţării la europact să fie validată fie de Parlament prin existenţa unei majorităţi constituţionale favorabile, fie