Membrii fondatori ai Sindicatului preoţilor şi mirenilor "Păstorul cel bun" au fost obligaţi să demisioneze şi doar câţiva au rezistat tensiunilor la care au fost supuşi timp de patru ani de înalţii ierarhi ortodocşi.
Ameninţări, presiuni, sancţiuni, teamă, acestea au fost ingredientele celor patru ani de luptă a sindicatului cu Biserica Ortdoxă Română. După un proces lung, după ce majoritatea preoţilor şi-a dat demisia din organizaţie de frică să nu fie caterisiţi, cei care au rămas până la final au avut câştig de cauză. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recunoscut juridic organizaţia şi a condamnat România la despăgubiri de 10.000 de euro pentru că a încălcat dreptul la liberă asociere a clerului ortodox român.
Nemulţumiţi de vânzarea bunurilor Bisericii
Sătui de abuzurile la care erau supuşi de arhierei, 35 de preoţi din Mitropolia Olteniei şi câţiva credincioşi au decis în 2008 să se unească într-un sindicat. "Nemulţumirile erau legate de desele abuzuri făcute de unii episcopi, împreună cu acoliţii lor, vizavi de înstrăinarea bunurilor bisericeşti ale Episcopiilor, deşi canoanele le interziceau să vândă ceea ce nu le aparţinea de fapt, numirea în posturi de preoţi a unor candidaţi care nu întruneau toate condiţiile şi multe alte, alte lucruri", ne-a declarat unul dintre membrii fondatori ai "Păstorului cel bun". Acesta nu a dorit să îşi decline încă identitatea, chiar dacă organizaţia sa a fost recunoscută de CEDO. Statul român poate face recurs la hotărârea europeană şi parohii se tem că orice ar declara se poate întoarce împotriva lor.
La început, aceştia au sperat că nu vor intra în conflict cu Patriarhia Română. "În 2008, statutul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) nu interzicea dreptul preoţilor de a se constitui în sindicat. Ulterior, Sinodul a luat o astfel de hotărâre, deşi aceasta contravine Constituţiei României, legii