Daca toti britanicii ar fi vegetarieni, ar fi echivalentul intreruperii a jumatate din motoarele cu ardere interna.
Oamenii de stiinta au calculat impactul negativ asupra mediului a 61 de produse alimentare, incepand cu carnea proaspata si terminand cu lactatele. Emisiile combinate de gaze cu efect de sera de la alimentele pe care le mananca locuitorii din Marea Britanie sunt echivalentul a 167 milioane de tone de dioxid de carbon.
Concluzia articolului publicat de The Independent este ca trecerea la o dieta vegetariana ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu pana la 26 la suta.
Profesorul Nick Hewitt de la Universitatea Lancaster, care a efectuat cercetarea, a declarat: "Analiza noastra arata ca a alege in cunostiinta de cauza alimentele pe care le consumam poate face o diferenta semnificativa asupra nivelului total al gazelor cu efect de sera, reducand aceste emisii cu un sfert, in plus avand beneficii evidente asupra sanatatii".
Profesorul Hewitt a mai spus ca, daca intreaga populatie din Marea Britanie ar deveni vegetariana, emisiile de gaze cu efect de sera s-ar reduce cu 40 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an, adica o cifra care reprezinta jumatate din emisiile de CO2 ale motoarelor cu ardere interna din intreaga tara.
In cadrul studiului, cercetatorii au calculat emisiile de gaze cu efect de sera asociate cu o gama larga de alimente si diete. Carnea proaspata si branza de vaci si de oaie sunt cele doua alimente de top in producerea de emisii de carbon. Carnea are o amprenta de carbon de 17 kilograme de dioxid de carbon pe kilogram. Branza are 15 kilograme de dioxid de carbon. Vinul are o amprenta de carbon de doua kilograme pe litru, iar cartofii, merele, painea si cerealele sub doua kilograme.
Daca toti britanicii ar fi vegetarieni, ar fi echivalentul intreruperii