Fructele uscate, bogate in vitamine, fibre, potasiu si alti nutrienti esentiali, sunt tocmai potrivite pentru o alimentatie echilibrata in sezonul rece, dar si pentru a astampara "foamea" de dulce pe care cei mai multi dintre noi o simtim, mai ales, spre seara.
Studii recente au demonstrat ca fructele uscate sunt bogate in antioxidanti si ofera organismului aproape aceleasi beneficii pentru sanatate ca si cele proaspete, dar se recomanda sa fie consumate cu prudenta din cauza continutului ridicat de zahar si de calorii.
Prunele au in compozitia lor vitaminele A si B, potasiu, calciu si fosfor precum si un continut ridicat de fibre si glucide. Consumate frecvent, prunele fortifica sistemul nervos, combat starile de oboseala si stimuleaza tranzitul intestinal. Pentru detoxifierea organismului, se recomanda cure exclusive cu prune uscate, timp de doua-trei zile, de cateva ori pe an.
Daca ai avut o zi foarte grea, stresanta si te simti obosit, deprimat si-ti doresti si cu ochii ceva dulce, mananca niste curmale, nu multe, atat cat poti lua cu o mana din cutia in care sunt ambalate.
Specialistii au constatat ca in zonele in care curmala este aliment de baza, cancerul si tumorile sunt rare, pentru ca acest fruct are in compozitia sa foarte mult magneziu, despre care se stie ca are rol de preventie in bolile canceroase. Tot despre magneziu se stie ca intareste muschii, intarzie imbatranirea si este recomandat cu deosebire celor care sufera de boli nervoase.
Desi este un fruct mic, celelalte componente (calciul, potasiul, cuprul) fac din curmala un aliment excelent, complet si complex, cu o mare putere energetica si de intinerire care poate fi consumat dimineata la micul dejun si oricand, peste zi, de oricine le adora, mai putin, insa, de persoanele care sufera de diabet.
Stafidele sunt printre putinele