Dupa ce mananci, organismul transforma carbohidratii, proteinele si grasimile in acizi grasi, glucoza sau aminoacizi. Acestea iti ofera energie, pe care corpul fie o consuma la scurt timp dupa ce mancarea a fost descompusa in acestea, fie o inmagazineaza sub forma depozitelor de grasime.
Grasimea nu este insa folosita imediat ce este stocata in celulele adipoase, iar acestea pot creste de pana la 100 de ori in volum. Iar daca esti supraponderal si continui sa mananci foarte mult, corpul va produce noi celule adipoase. Conform unui studiu realizat in 2004, atunci cand o astfel de celula nu se mai poate mari, trimite un semnal la tesuturile inconjuratoare pentru a crea noi celule.
In timp ce un adult care nu este supraponderal are circa 30-40 de miliarde de celule adipoase, un adult care este obez in stadiu avansat poate avea si 100 de miliarde, dupa cum informeaza Men's Health.
Iar odata ce ai capatat o celula adipoasa nu mai scapi de ea nici daca slabesti (doar poti reduce cantitatea de grasime din ea).
Grasimea care este foarte periculoasa, insa, este cea viscerala, care se formeaza in jurul organelor, si care, evident, nu este vizibila cu ochiul liber, precum cea subcutanata. Aceasta poate creste semnificativ riscul de boli de inima, de cancer, de colesterol ridicat si diabet deoarece produce radicali liberi si ii depoziteaza in sange.
Daca procentajul tau de grasime viscerala este mare, poti oferi organismului mari beneficii prin reducerea ei.
Doar un doctor iti poate spune daca ai acest tip de grasime, insa, daca ai tendinta de a stoca mai multa grasime in zona mijlocului comparativ cu alte parti ale corpului, ar trebui sa faci o verificare, avand in vedere ca dezvoltarea acestui tip de grasime genereaza un risc pentru sanatate mai mare decat orice alt tip de grasime stocata in corp.
@N